MINJERA – BUZET

DATUM IZLETA: sobota, 21.3.2015

ODHOD                :ob  6.00  iz Križev in ob  6.20  izpred Merkatorja na Kokrici

OPIS POTI            :Tokrat se bomo podali na hrvaški del Istre, točneje do mesta Buzet, na parkirišče tovarne Cimos, kjer bomo začeli našo pot. Na vstopu v mestu nas bo pričakala lokalna vodička Zlata Markezič, z ekipo, ki nas bo spremljala celo pot in nam tudi predstavila posebnosti kraja. Minjera je italijanski izraz za rudnik. Ogledali si bomo rudnike, kjer se je kopal piritni boksit. Rudniki so že dalj časa zapuščeni, zato je voda na nekaterih delih ustvarila čudovite kapnike rumeno rdeče rjave barve, ki jih redko lahko vidimo. Za ogled rudnika potrebujemo svetilke. Po ogledu rudnika se vzpnemo na hrib Petohlebi in nadaljujemo pot v smeri vasi Podreber. Lahko si bomo ogledali tudi jamo v kateri so našli veliko ostankov pračloveka predvsem orodja izdelanega iz kosti živali. Vrnemo se na izhodišče. Na koncu se odpeljemo v vas Kozare, v konobo Volte na mineštro (cena 35 HRK). Gostilno smo že preizkusili in je  hrana okusna.

ČAS HOJE           : skupne hoje s bo okoli  4-5 ur – 12Km

OPREMA             : Ne pozabimo na primerno opremo predvsem svetilke.. in seveda oblačila primerna vremenskim razmeram. Posebej opozarjamo udeležence, naj preverijo veljavnost osebnih dokumentov, ki jih potrebujemo za prečkanje meje in naj jih imajo obvezno s sabo! Na Hrvaškem je uradno plačilno sredstvo Kuna zato jih vzemite s sabo za plačilo toplega obroka in še kaj.

PRISPEVEK ZA DELOVANJE DRUŠTVA (PD Križe): 15 EUR za člane PD Križe in ŠD Divji zajci, za ostale udeležence pa 20 EUR, topli obrok ni vključen

VODNIKI            : Franci Hrovat, Robi Posavec, Ludvik Veber in seveda člani PD Buzet Zlata Markezič z ekipo, ki bodo predstavili te kraje.

PRIJAVE              : Prijave sprejema Mirjana Urbanc, do četrtka, 19.3.2015, na tel.: 041 / 714 742. Morebitne odjave pa sporočite prav tako do četrtka, v nasprotnem primeru plačate enak prispevek kot udeleženci izleta in dokler dolga ne poravnate, ni možna prijava na naslednji izlet. Organizatorji si pridružujemo pravico do spremembe oziroma odpovedi izleta. Udeležba na izletu – na lastno odgovornost.

VABLJENI !